Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Κέικ ginger-πορτοκάλι

Αν σας αρέσει το πορτοκάλι και το τζίντζερ, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Το συγκεκριμένο κέικ είναι με ελαιόλαδο (μην το φοβάστε δεν φαίνεται καθόλου η γεύση του στο κέικ) για να αποφύγουμε την μαργαρίνη και βγαίνει εξαιρετικά αφράτο. Λιώνει στο στόμα. 


Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. σποράκια βανίλιας
  • ½ κ.γ. κανέλα 
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1-2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη (αν σας αρέσει η γεύση του βάλτε 2, αν δεν είστε σίγουροι βάλτε μόνο 1)
  • ½ κούπα ζάχαρη καρύδας (ή άλλο γλυκαντικό - αν βάλετε απλή ζάχαρη τότε ίσως θελήσει λίγο παραπάνω)
  • ¾ κούπα ελαιόλαδο.
  • 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • ½ φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 πακέτο σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή 1 πλάκα σοκολάτας (120γρ.) κομμένη σε κομμάτια
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
Εκτέλεση:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180-190 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω χωρίς αέρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη βανίλια, την κανέλα, το αλάτι, το τζίντζερ και τις σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη καρύδας και χτυπάω με σίρμα να λιώσει και κάπως να αφρατέψει. (ΣΗΜ: Μην περιμένετε την ζάχαρη καρύδας να λιώσει ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, θα λιώσει σίγουρα μέσα στο γλυκό όταν ψήνεται.) Προσθέτω το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ κι ανακατεύω καλά.

Προσθέτω σιγά σιγά το μίγμα αλευριού κι ανακατεύω καλά μέχρι να έχω ένα παχύρευστο λείο χυλό.

Λαδώνω ελαφρώς με το πινέλο μία φόρμα και ρίχνω λίγο αλεύρι μέσα να πάει παντού. Ό,τι περισσέψει το πετάω. Ρίχνω το χυλό μέσα και βάζω στον φούρνο που έχω προθερμάνει.
Αφήνω να ψηθεί 45-60 λεπτά περίπου. Για να ελέγξω αν έχει ψηθεί, (εκεί γύρω στα 50 λεπτά αρχίζω και ελέγχω) παίρνω ένα καλαμάκι για σουβλάκια (vegan σουβλάκια εννοείται) και το μπήγω στο κέντρο. Αν βγει τελείως καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Στο δικό μου φούρνο χρειάστηκε ακριβώς μία ώρα.

Αφήνω να κρυώσει καλά, ξεφορμάρω και τρώω! 

Για κέικ υπερπαραγωγή:

Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι κρέμα καρύδας (τη μισή ποσότητα από το τενεκεδάκι). Μόλις αρχίζει να παίρνει βράση, την κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα μια πλάκα σοκολάτας (των 120γρ.) που έχω σπάσει σε κομμάτια. Αφήνω να λιώσει μόνη της και μετά ανακατεύω να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αφήνω στο ψυγείο για κανένα μισάωρο για να αρχίσει να στερεοποιείται. Περιχύνω με αυτή τη σοκολάτα (ganache) το κέικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου