Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Τούρτα μους φυστικοβούτυρο


Που και που με πιάνουν κάτι λιγούρες για γλυκό (το έχω αυτό, ναι!) και ψάχνω σε διάφορα σάιτ και μπλογκ (ελληνικά και του εξωτερικού) για συνταγές με - όσο το δυνατόν - λίγα υλικά και σχετικά οικονομικά. Όταν δεν καταφέρνω να βρω κάτι καλό, προσπαθώ να αυτοσχεδιάζω με αυτά που έχω. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι δικιά μου, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ πού είχα δει μία παρόμοια με τη διαφορά πως εκείνη είχε καραμέλα λιωμένη και βάση με μπισκότα.


Υλικά:

Για τη βάση
  • 2 κούπες καρύδια (ή όποιον άλλο ξηρό καρπό σας αρέσει)
  • 4 κ.σ. κακάο άγλυκο (εγώ προτιμώ ωμό)
  • 10 βασιλικοί χουρμάδες ή 17-18 από τους απλούς
  • ελάχιστο αλάτι
Για τη μους
  • 1 κούπα φυστικοβούτυρο (μπορείτε να πάρετε φυστίκια ανάλατα και να τα χτυπήσετε στο μούλτι - είναι πολύ πιο οικονομικά από το να αγοράσετε έτοιμο φυστικοβούτυρο και πιο υγιεινά)
  • 2 κούπες κρέμα καρύδας την κονσέρβα (φροντίστε να τη βάλετε ανάποδα στη συντήρηση του ψυγείου και όταν την ανοίξετε πάρτε με προσοχή το παχύρευστο και σκληρό υλικό... το νερό, αν υπάρχει αφήστε το - ΣΗΜ: ίσως χρειαστείτε δυο κονσέρβες)
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σφένδαμου (δεν συνιστώ πετιμέζι ή ζάχαρη καρύδας γιατί θα σκουρύνουν το χρώμα της μους)
Για τη διακόσμηση
  • 1/2 κούπα vegan σταγόνες σοκολάτας.

Επεξεργασία:

Θα χρειαστείτε ένα ταψάκι για τούρτα 18cm (εγώ κλασσικά αυτοσχεδίασα κι εδώ και την έβαλα σε μια ταρτιέρα :p).

Προετοιμάστε τη βάση βάζοντας όλα τα υλικά της βάσης στο μούλτι και πολτοποιείστε τα μέχρι μια κολλώδης μάζα να σχηματιστεί. Τη βάζετε στη φόρμα και πιέζετε καλά να σχηματιστεί η βάση. Μόλις είναι έτοιμη βάλτε τη στο ψυγείο (συντήρηση).

Βάλτε στο μπολ του μίξερ (ή σε ένα απλό μπολ αν έχετε ηλεκτρικό μίξερ χειρός) τα υλικά για τη μους και χτυπήστε καλά μέχρι η μους να είναι κρεμώδης και να έχουν σχηματιστεί μικρές κορυφές.
Βγάζετε τη βάση από το ψυγείο και στρώνετε από πάνω τη μους με μια σπάτουλα.

Λιώνετε σε μπεν μαρί τις σταγόνες σοκολάτες και με τη λιωμένη πια σοκολάτα κάνετε σχεδιάκια πάνω στη μους.

Αφήστε στο ψυγείο τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τη φάτε (αν αντέχετε!).



2 σχόλια:

  1. είναι πολύ θελκτική η συνταγή!
    θα ήθελα να ρωτήσω, αν προτείνεις κάτι άλλο αντί για κρέμα καρύδας
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι vegan, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκτός ίσως από γάλα καρύδας (θα χρειαστείς τρία μεταλλικά κουτιά) από όπου θα πάρεις την κρέμα στην κορυφή.
      Εννοείται πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σαντιγύ soyatoo που τη φέρνει μόνο το bamboo vegan

      Διαγραφή