Τι είναι aquafaba;
Αquafaba = aqua (νερό) + faba (όσπρια).
Είναι το υγρό που μένει από βρασμένα όσπρια (είτε πρόκειται για το υγρό μιας κονσέρβας οσπρίων, ή για το υγρό που μένει από τα όσπρια που βράζουμε σπίτι μας). Φαίνεται ότι αυτό το υγρό είναι το καλύτερο υλικό για αντικατάσταση αυγών σε άπειρες συνταγές. Μπορείς να κάνεις από μαρέγκες ως μακαρόν, από γλάσο τούρτας μέχρι τηγανίτες και μους κλπ κλπ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές για φυτικό τυρί, μαγιονέζα, παγωτό, ψωμί χωρίς γλουτένη και τόσα άλλα. Φαντασία και έμπνευση να υπάρχει.
Συνταγή για σπιτική aquafaba
Υλικά:
- 1 κούπα ρεβίθια (αναποφλοίωτα)
- νερό
Παρασκευή:
Μουλιάζετε μία κούπα ρεβίθια (αναποφλοίωτα - το τονίζω) για αρκετές ώρες (αποβραδίς δηλαδή). Το νερό αυτό δεν το πετάτε και πρέπει όταν είναι φουσκωμένα τα ρεβύθια να προεξέχει 3 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια (αλλιώς προσθέτετε λίγο ακόμη). Τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν τα ξαφρίζετε!! Αν τα ξαφρίσετε (όπως την πάτησα εγώ τις πρώτες 2 φορές που επιχείρησα να κάνω μαρέγκα), η μαρέγκα δε θα είναι τόσο δυνατή με αποτέλεσμα να μη γίνει όπως θέλετε και να ξεφουσκώσει ή να γίνει σαν αφρός (κλαψ lemon pie).
Δεν ξέρω πόσες μέρες μπορεί να κρατήσει στη συντήρηση του ψυγείου, αλλά από ότι έχω διαβάσει διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.
Περισσότερες πληροφορίες για το aquafaba θα βρείτε στο σάιτ: http://aquafaba.com/http://aquafaba.com/
και στην ομάδα του facebook: vegan meringue hits and misses
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου