Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Έξτρα καυτερές γλυκοπατάτες


Η γλυκοπατάτα είναι αποδεδειγμένα μια καταπληκτική τροφή με πολλά περισσότερα να προσφέρει από την απλή πατάτα.
Συγκεκριμένα, ανά 100γρ γλυκοπατάτας έχουμε:

Υδατάνθρακες – 20,1 gm
Ζάχαρα – 4.2 gm
Φυτικές ίνες – 3.0 gm
Λιπαρά – 0.1 gm
Πρωτεΐνες – 1.6 gm
Βιταμίνη Α – 709 μg
Β-καροτένιο – 8509 μg
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) – 0,1 mg
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) – 0,1 mg
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) – 0,61 mg
Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) – 0,8 mg
Βιταμίνη B6 – 0,2 mg
Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) – 11 μg
Βιταμίνη Ε – 2,4 mg
Ασβέστιο – 30.0 mg
Σίδηρος – 0,6 mg
Μαγνήσιο – mg 25,0
Φωσφόρος – mg 47,0
Κάλιο – 337 mg
Ψευδάργυρος – 0,3 mg
Θερμίδες – 90 kcal (360 kJ)

Ίσως η πιο ωραία συνταγή για γλυκοπατάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ μου (κι έχω δοκιμάσει πολλές) είναι η παρακάτω. Δίνει στις γλυκοπατάτες μια  έξτρα πικάντικη και γλυκόξινη γεύση. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άνθρωπος που να μην έχει λατρέψει αυτή τη συνταγή.





Υλικά
  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες ΄ή 3 μικρότερες(προτιμώ τις πορτοκαλί γιατί έχουν πιο έντονη γεύση) κομμένες όπως οι πατάτες για τηγάνι
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • το χυμό από ένα λεμόνι ή 1½ γλυκολέμονο (λάιμ)
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • ½ κ.γ. τσίλι σκόνη 
  • ⅓ κ.γ. αλάτι
  • ελάχιστο πιπέρι
πριν μπουν στο φούρνο

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ (να χωράνε οι γλυκοπατάτες) προσθέτουμε κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά πλην της γλυκοπατάτας. Μετά προσθέτουμε και τις γλυκοπατάτες κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σ' αυτό το μπολ για τουλάχιστον μισή ώρα και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. 
  3. Στρώνουμε σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος και στρώνουμε τις γλυκοπατάτες ραντίζοντάς τες από πάνω με το μισό από το υγρό. 
  4. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα ανακατεύοντας έστω μια φορά ώστε οι γλυκοπατάτες να ψηθούν ομοιόμορφα. (Αν κάνετε υπομονή θα δείτε πως όταν είναι τελείως έτοιμες οι γλυκοπατάτες, θα δείτε μια πολύ λεπτή κρούστα σαν καραμέλα και θα κολλάνε κάπως οι πατάτες.) 
  5. Βγάζουμε από το φούρνο, βάζουμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το υπόλοιπο υγρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου