Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Άλειμμα ηλιόσπορου


Άλειμμα, σπρεντ, πατέ, σως, τυρί κρέμα... άλλαξα 10 φορές τον τίτλο της ανάρτησης γιατί δεν ήξερα πως να το ονομάσω. Στην τελική δεν θέλουμε να το πούμε, αλλά να το φάμε...

Εδώ και καιρό ήθελα να πειραματιστώ με τον ηλιόσπορο, αυτό το αγαπημένο σποράκι που μόλις φας ένα-δυο δε σταματάς. Είχα δοκιμάσει μερικές συνταγές, αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένη. Έτσι αποφάσισα να πειραματιστώ έχοντας στο νου μου τη γεύση του και τι γεύσεις μου αρέσουν που θα ταίριαζαν μ' αυτό.

Αυτό που δεν μου άρεσε ποτέ στον ηλιόσπορο μετά την επεξεργασία στο μούλτι ή στο μπλέντερ ήταν ότι έπαιρνε ένα κάπως γκρι χρώμα. Αποφάσισα, λοιπόν, αφού τον μουλιάσω, να αφαιρέσω το λεπτό φλουδάκι που αρχίζει έτσι κι αλλιώς να βγαίνει με το μούλιασμα. Βασικά μέσα στο νερό όπως είναι βάζω το χέρι μου και τον τρίβω ώστε η φλούδα να βγει στην επιφάνεια. Μετά με διάφορα ξεπλύματα και αφαίρεση ένα ένα πολλές φορές αφαιρείται σχεδόν όλο.Μη με ρωτήσετε πόση ώρα παίρνει αυτό. Αν βαριέστε τη διαδικασία, μην το κάνετε. Μπορεί να μην είναι όμορφο, αλλά η γεύση θα είναι η ίδια.

Συνταγή
Υλικά:
  • 1 κούπα ηλιόσπορο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 κουταλιές λεμόνι
  • 3-4 κουταλιές λάδι
  • 3 κουταλιές νερό (πρέπει να είναι κρεμώδες το άλειμμα, οπότε ίσως χρειαστεί περισσότερο)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. τσίλι σκόνη
  • 1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1-2 κ.γ. διατροφική μαγιά
  • ελάχιστο πιπέρι

Παρασκευή:

Μουλιάζουμε τον ηλιόσπορο για 6 ώρες τουλάχιστον. Αφού αφαιρέσουμε τη λεπτή φλούδα (προαιρετικό), στραγγίζουμε τον ηλιόσπορο.

Βάζουμε τον ηλιόσπορο και τα υπόλοιπα υλικά μέσα σε μούλτι ή μπλέντερ και πολτοποιούμε.
Αν δούμε πως δεν είναι κρεμώδες το μίγμα, προσθέτουμε λίγο νερό ή λεμόνι ακόμη.

Καλή όρεξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου